Πτώση λιανικών πωλήσεων και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ

Σημάδια «κόπωσης» εμφανίζει η αμερικανική οικονομία, με τις πωλήσεις λιανικής να σημειώνουν απροσδόκητη πτώση τον Απρίλιο, καθώς τα αμερικανικά νοικοκυριά μείωσαν τις αγορές αυτοκινήτων και άλλων αγαθών. Φρένο και στη βιομηχανική παραγωγή τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία να δείχνουν επιδείνωση των προοπτικών για τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, εν μέσω κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου και τις έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, ενώ έχουν κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη. Μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, επενδυτικοί οίκοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν πτώση 0,2% τον προηγούμενο μήνα, σε δριμεία αντίθεση με την άνοδο 1,7% του Μαρτίου, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις λιανικής ήταν αυξημένες κατά 3,1%.

Εξαιρουμένων αυτοκινήτων, βενζίνης, κατασκευαστικών υλικών και υπηρεσιών τροφίμων, οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, έπειτα από αύξηση 1,1% του Μαρτίου. Οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν τα δύο-τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας και οι ενδείξεις ότι ο Αμερικανός καταναλωτής περιορίζει τις αγορές αποτελούν «κακά μαντάτα» για την πορεία της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,5% τον Απρίλιο, από άνοδο 0,2% του Μαρτίου, ενώ βουτιά 0,5% παρουσίασε και η παραγωγή στο μεταποιητικό τομέα.

Η Morgan Stanley υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς αύξησης των καταναλωτικών δαπανών για το δεύτερο τρίμηνο στο 1,6% από 2%, ενώ υποβάθμισε και τις προβλέψεις της για το αμερικανικό ΑΕΠ, αναμένοντας ανάπτυξη 1,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,5%.

Πηγή: naftemporiki.gr