Βγάλε τις πιο καλλιτεχνικές urban φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Η φωτογραφία δεν είναι απαραίτητα επάγγελμα. Για τους περισσότερους είναι χόμπυ, είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ένας τρόπος έκφρασης. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος να προβάλεις λίγο διαφορετικά, πιο καλλιτεχνικά, αυτό που βλέπεις, αυτό που συμβαίνει ή απλά υπάρχει στο οπτικό σου πεδίο. Να το αποτυπώσεις και να το θυμάσαι.

Αυτό που χρειάζεσαι πρώτα απ’ όλα είναι έμπνευση. Έμπνευση που μπορείς να βρεις παντού μέσα στην πόλη, την πόλη που ζεις και εργάζεσαι και περιηγείσαι καθημερινά στους δρόμους της. Άνθρωποι, ζώα, spots, λεπτομέρειες στους δρόμους. Κάτι πολύ απλό και καθημερινό μπορεί να σου δώσει μερικά πολύ εντυπωσιακά κλικ.

 

 

How to: Συμβουλές και tips για τέλειες urban φωτογραφίες

Κινήσου, περπάτα
Ποτέ μην συμβιβαστείς με το zoom. Ακόμη κι αν η εικόνα μπορεί να βγει άψογη και με τη χρήση του zoom, καλό είναι να κινείσαι διαρκώς και να ψάχνεις να βρεις το θέμα σου. Όταν το εντοπίσεις, αν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα, πήγαινε όσο πιο κοντά μπορείς.

Κοίτα πάνω, πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον
Δεν είναι μυστικό, είναι όμως ένα από τα πιο έξυπνα tips για την urban photography. Αν κοιτάξεις πάνω, θα βρεις σίγουρα κάτι που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον.Είτε πρόκειται για τον ουρανό, τα σύννεφα και τα σχέδια που αυτά δημιουργούν, είτε πρόκειται για κάτι άλλο.

“Golden Hour”, η εύκολη λύση
Πρέπει να διαλέξεις τη σωστή ώρα για να βγεις. Η εύκολη λύση για τους επαγγελματίες φωτογράφους είναι η “Golden Hour”, η ώρα λίγο μετά τη δύση του ήλιου ή λίγο πριν την ανατολή, όταν δηλαδή οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν με τέτοιο τρόπο, που κάνουν το φως πιο “μαλακό”. Η “Golden Hour” σου δίνει τη δυνατότητα να “παίξεις” πιο ομαλά με τις σκιές, αφού είναι πιο γλυκό το χρώμα του φωτός.

Ψάξε το φως και τι αυτό προκαλεί
Το φως μπορεί να γίνει ο καλύτερος “σύμμαχός” σου για μια πραγματικά εντυπωσιακή urban φωτογραφία. Για να πας ένα βήμα παραπέρα, ψάξε όλα αυτά που προκαλούνται από το φως, είτε πρόκειται για δέσμες φωτός που μπορεί να “απογειώσουν” μια φωτογραφία, είτε αντανακλάσεις που μπορούν να συμπεριληφθούν στο κάδρο σου.

Προσοχή στους παραλλήλους
Με βάση το κεντρικό σου θέμα φτιάχνεις και τις παραλλήλους σου. Στην πόλη παίζεις με προοπτική και επαναλήψεις που δημιουργούνται από τις γραμμές και τις φόρμες τη συγκεκριμένη στιγμή. Είτε αυτό προκαλείται από τα απτά (π.χ παράθυρα) είτε από το φως και τις αντανακλάσεις. Δώσε προσοχή για να υπάρχει συμμετρία στο κάδρο σου.

Προτίμησε πανοραμικά πλάνα
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να τραβήξεις μια πραγματικά εντυπωσιακή urban φωτογραφία είναι τα πανοραμικά πλάνα. Για να τα πετύχεις θα χρειαστεί να ανέβεις κάπου ψηλά. Βρες ωραία spots μέσα στην πόλη, απ’ όπου θα έχεις θέα για τις πανοραμικές φωτογραφίες σου.Ένα πολύ καλό tip είναι να “κλείνεις” τη φωτογραφία σου στις γωνίες με δέντρα ή με κάποιο άλλο στοιχείο της φύσης.

Δοκίμασε να υποεκθέσεις
Στη γλώσσα των φωτογράφων, αυτό σημαίνει να τα κάνεις όλα λίγο πιο σκοτεινά. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τα “καμμένα” κλικ και δημιουργείς ένα μυστηριακό κλίμα προκειμένου η φωτογραφία σου να έχει ατμόσφαιρα.

Bραδινές λήψεις με F1.5 aperture mode
Το βράδυ η πόλη αλλάζει τελείως. Η έλλειψη φυσικού φωτός τις περισσότερες φορές είναι ένας παράγοντας ανασταλτικός για τη λήψη φωτογραφιών. Με το Samsung Galaxy S10 έχεις τη δυνατότητα για επαγγελματικά κλικ ακόμα και το βράδυ χάρη στην δυνατότητα F1.5 aperture mode που είναι ιδανική γι’ αυτές τις λήψεις.Αν δεν αποφασίσεις να εστιάσεις σε συγκεκριμένα πράγματα, μπορείς να “παίξεις” με ένα ωραίο background. Πάντα κινείσαι με βάση τα φώτα στην πόλη, στους δρόμους και στα κτίρια, ωστόσο η λειτουργία διαφράγματος F1.5 συλλέγει περισσότερο φως για να φωτογραφίζεις σκηνές με χαμηλό φωτισμό.

Μεγαλύτερη σκηνή σε ένα μόνο πλάνο
Ο υπερ-ευρυγώνιος φακός του Samsung Galaxy S10+ θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο αν επιλέξεις να τραβήξεις μια urban φωτογραφία. Με γωνία ευρύτερη από αυτήν της κάμερας Wide-angle, η κάμερα Ultra Wide προσφέρει οπτικό πεδίο 123 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι βλέπει σχεδόν όσα και το ανθρώπινο μάτι. Συλλαμβάνει μια μεγαλύτερη σκηνή σε ένα μόνο πλάνο, οριζόντια και κάθετα, οπότε ακόμα κι αν κινήστε λιγότερο, συλλαμβάνει περισσότερα.

Χρησιμοποίησε το ανθρώπινο στοιχείο
Η πόλη είναι και οι άνθρωποί της. Για τον λόγο αυτό, οι urban φωτογραφίες που θα βγάλεις, καλό θα ήταν να περιλαμβάνουν και το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό σημαίνει, ότι σε πολλές από τις λήψεις σου μπορεί το κάδρο σου να περιλαμβάνει και περαστικούς, ανθρώπους που βρίσκονται κάπου μέσα στο πλάνο. Είναι το στοιχείο που δίνει το κάτι παραπάνω στη φωτογραφία σου.

Πηγή: news247