Γιατί ήταν τόσο δύσκολη η κατάσβεση της πυρκαγιάς της Παναγίας των Παρισίων

Όταν φάνηκε ο πρώτος καπνός στον ουρανό πάνω από την Παναγία των Παρισίων χτες, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον θα σκέφτηκαν πως οι φλόγες σύντομα θα αντιμετωπίζονταν από τους εκατοντάδες πυροσβέστες που κινητοποιήθηκαν για να σώσουν την «κυρία» της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η αλήθεια αποδείχτηκε πολύ διαφορετική… Οι ξύλινοι δοκοί οροφής, οι πέτρες που «ντύνουν» τον καθεδρικό ναό και η επιβλητική αρχιτεκτονική του έκαναν το έργο των πυροσβεστών ιδιαίτερα δύσκολο.

Όπως εξηγούν ειδικοί στο CNNi, παρά την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη ο ναός, οι πυροσβέστες αξίζουν τα συγχαρητήρια του πλανήτη.

Το κωδωνοστάσιο και το μεγαλύτερο μέρος της σκεπής της Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσαν, ωστόσο οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών έσωσαν δύο πύργους αλλά και το κύριο κτίσμα.

Βίντεο που δόθηκε σε δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη «μάχη» που έδωσαν χτες το βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι Αρχές κινητοποίησαν περί τους 400 πυροσβέστες, άντλησαν νερό από τον Σηκουάνα ενώ απογείωσαν και drones για να καταφέρουν να υπολογίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ειδικοί εξηγούν πως το μεγαλύτερο εμπόδιο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες ήταν η πρόσβαση στην ξύλινη στέγη της Παναγίας των Παρισίων.

«Μετά από τα πρώτα 20 λεπτά περίπου, ήταν εμφανές πως η φωτιά αυτή θα ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμη» λέει στο CNNi ο Γκρεγκ Φαβρ, πρώην πυροσβέστης της υπηρεσίας του Σέιντ Λούις στις ΗΠΑ.

«Οι πυροσβέστες βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση πριν καλά-καλά φύγουν από τον πυροσβεστικό σταθμό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μόλις οι φλόγες επεκτάθηκαν στις ξύλινες δοκούς, η πέτρινη κατασκευή του ναού «μπλόκαρε» τους πυροσβέστες από το να αποκτήσουν πρόσβαση στη φωτιά. Την ίδια ώρα, η πέτρα «κρατάει» τη θερμότητα και τον καπνό, κάνοντας την κατάσβεση εκ των έσω αδύνατη.

Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν το ύψος του κτηρίου. Και αυτό γιατί «τάιζε» με περισσότερο οξυγόνο τη φωτιά ενώ οι πυροσβέστες δυσκολεύονταν να φτάσουν τις φλόγες στη σκεπή.

«Το φορτίο του καυσίμου ήταν ψηλά στον αέρα και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να το φτάσουν γρήγορα» δήλωσε ο Γκλεν Κόρμπετ, βοηθός καθηγητή και ειδικευμένος στα θέματα επέκτασης πυρκαγιών του κολεγίου Τζον Τζέι στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, παρά τις τεράστιες προκλήσεις, οι 400 πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν το μεγαλύτερο μέρος του ναού-σύμβολο του Παρισιού.

Πηγή: CNN Greece