Σύμφωνα με νέα έρευνα η ζάχαρη δεν ανεβάζει τη διάθεσή μας.

Θάνος Ξυδόπουλος

Η ζάχαρη δεν βελτιώνει τη διάθεση -όπως αναφέρεται μερικές φορές. Στην πραγματικότητα μπορεί να μας κάνει λιγότερο αφυπνισμένους και πιο κουρασμένους μετά την κατανάλωσή της.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μια ομάδας ερευνητών από τα βρετανικά πανεπιστήμια Warwick και Lancaster, καθώς και το Humboldt του Βερολίνου.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει το αν η ζάχαρη φέρνει καλύτερη διάθεση. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από 31 δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.300 ενήλικες, διερευνήθηκε η επίδραση της ζάχαρης σε διάφορες πτυχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του θυμού, της εγρήγορσης, της κατάθλιψης και της κόπωσης.

Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν πώς παράγοντες όπως η ποσότητα και ο τύπος της καταναλισκόμενης ζάχαρης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση και αν η συμμετοχή σε απαιτητικές ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες είχε κάποια διαφορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

η κατανάλωση ζάχαρης δεν έχει ουσιαστικά καμία επίδραση στη διάθεση, ανεξάρτητα από το πόση ζάχαρη καταναλώνεται ή από το αν οι άνθρωποι ασκούν απαιτητικές δραστηριότητες μετά τη λήψη της.
οι άνθρωποι που κατανάλωναν ζάχαρη αισθάνθηκαν πιο κουρασμένοι και λιγότερο αφυπνισμένοι από αυτούς που δεν κατανάλωναν.
η ιδέα ότι η ζάχαρη ανεβάζει τη διάθεση είναι ένας μύθος χωρίς καμία αλήθεια πίσω από αυτό.
Η καθηγήτρια Elizabeth Maylor, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, είπε πως ελπίζει τα ευρήματα αυτά να διαλύσουν τον μύθο ότι η ζάχαρη ανεβάζει τη διάθεση.

Πηγή: Ζούγκλ@