Αλλάζουν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια.

Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου στα αεροδρόμια φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου.

Οι αλλαγές αφορούν Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν και επί της ουσίας σχετίζονται με την αυστηροποίηση των ελέγχων διαβατηρίων και ταυτοτήτων με τη χρήση βάσης δεδομένων.

Έτσι όλοι όσοι ταξιδεύουν σε χώρες που είναι εκτός Σένγκεν οφείλουν επί της ουσίας να προσέρχονται νωρίτερα, προκειμένου να γίνεται επαρκής έλεγχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα, Ιταλία και Λιθουανία ήταν οι χώρες που είχαν λάβει την τελευταία παράταση.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν οφείλουν να μεριμνούν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στον διαβατηριακό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην αυξηθεί ο χρόνος αναμονής τους στα αεροδρόμια.

Παράλληλα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου οι αρμόδιες Αρχές συνιστούν στους ταξιδιώτες τη χρήση διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα και στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» υπήρξε πρόβλεψη ενίσχυσης του προσωπικού από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ το αεροδρόμιο της Αθήνας προχώρησε παράλληλα σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε επίπεδο εξοπλισμού και υπηρεσιών.

Στόχος είναι να μη σχηματίζονται ουρές, κυρίως στις αναχωρήσεις προς τις χώρες εκτός Σένγκεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πτήσεις εσωτερικού καθώς και εκείνες προς και από χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν εξακολουθούν να μην εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας για τα αεροδρόμια.

Πηγή: Ζούγκλ@