Βενεζουέλα: Συγκλονιστικές εικόνες από το μπλακ άουτ (pic)

Μετά την έλλειψη βασικών τροφίμων και αγαθών, μετά το εκτεταμένο μπλακ άουτ, τώρα οι κάτοικοι του Καράκας στη Βενεζουέλα έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη νερού.

Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το Bloomberg, το Καράκας βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και υδροδοτείται από ηλεκτρικό σύστημα για την διανομή του νερού από τις δεξαμενές. «Από το πρωί της Δευτέρας αυτό το σύστημα δεν έχει ξαναλειτουργήσει» είπε ο πρώην υπεύθυνος για το σύστημα αυτό Νορμπέρτο Μπαουσόν και συνέχισε: «Η παροχή του νερού στην πρωτεύουσα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο».

Το σύστημα υδροδότησης για τα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους του Καράκας καταρρέει λίγο – λίγο τα τελευταία χρόνια, με την κατάσταση να έχει χειροτερέψει ραγδαία το τελευταίο τρίμηνο.

Ο στρατός έχει πλέον την διαχείρισή του και όποιος μπορεί να βρει καθαρό νερό πρέπει να πληρώνει γι’ αυτό.

Οι κάτοικοι της πόλης με κουβάδες και δοχεία στα χέρια τρέχουν να γεμίσουν με ό,τι νερό βρουν, καθώς φοβούνται πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε ένα δυσώδες ποτάμι που κυλάει στους δρόμους της πόλης.

«Είναι η πρώτη φορά που αναγκαζόμαστε σε τέτοιες λύσεις αλλά έχει τελειώσει το νερό στις δεξαμενές. Γνωρίζουμε ότι αυτό το νερό δεν πίνεται αλλά τουλάχιστον είναι καλό για να κάνουμε μπάνιο» δηλώνει κάτοικος του Καράκας.

Την ίδια ώρα νέες συγκλονιστικές εικόνες έρχονται στο φως από τις ώρες του μπλακ άουτ. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα νεογέννητο σε θερμοκοιτίδα στο οποίο χορηγείται οξυγόνο με αντλία χειρός προκειμένου να καταφέρει να μείνει στη ζωή κατά τη διάρκεια των 19 συνεχόμενων ωρών της διακοπής του ρεύματος.