Στη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Δείτε Live

Άρχισε στις 10 το πρωί η κοινοβουλευτική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που εν πολλοίς θα αναδείξει και τη δυνατότητα άρσης, για πρώτη φορά από το 1975, της συνέπειας διάλυσης της Βουλής από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχε αρχικά προγραμματιστεί η συζήτηση να πάει μέχρι αύριο Τετάρτη, ωστόσο αυτό άλλαξε και θα πάει έως την Πέμπτη ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές που το επιθυμούν να πάρουν το λόγο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αυτά είναι τα άρθρα που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Παρά τις μεγάλες διαφορές κατά τη διάρκεια συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κατόρθωσαν να συμφωνήσουν από κοινού σε επτά άρθρα. Εκτός Εκτός του άρθρου 32 για τον πρόεδρο η ΝΔ ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 που αφορά στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων, το άρθρο 101α για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών και τον περιορισμό της απαιτούμενη πλειοψηφία από 4/5 σε 3/5. Το άρθρο 54παρ.4 για τη δυνατότητα ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε βουλευτών απόδημου Ελληνισμού.

Οι συναινετικές διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκαν στην ψήφιση δυο προτάσεων της ΝΔ. Στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 68 για το δικαίωμα της μειοψηφίας με 2/5 να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, δυο ανά κοινοβουλευτική περίοδο και στο άρθρο 96 παρ. 5 που προβλέπει τα μέλη του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων να περιβάλλονται με άπασες τις Συνταγματικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας των τακτικών δικαστών.