Αισιόδοξος ο Μπαγίς: «Εφικτή» η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

«Εφικτή» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και μάλιστα στο άμεσο μέλλον, ο  πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς.

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπαγίς είπε ότι βασίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι, όπως λέει, «ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έδωσαν ένα τέτοιο σήμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου».

«Και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν πολλά. Θα είναι μια win-win λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συμμάχους μας, τους πολίτες μας, τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς και χαρακτηρίζει «καλή» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία,«που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ επιτυχημένο “success story” και για τις δύο πλευρές».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Εγκεμέν Μπαγίς στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Ερ.: Θα χαρακτηρίζατε επιτυχημένη την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία; Είχε ουσία ή ήταν μόνο για τους «τύπους»;

Απ.: Νομίζω ότι ήταν μια καλή επίσκεψη που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ επιτυχημένο «success story» και για τις δύο πλευρές, εάν αμφότερες παραμείνουν πιστές στις υποσχέσεις τους και λάβουν τα απαραίτητα μέτρα καλής θέλησης σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της Ελλάδας από την Τουρκία και της Τουρκίας από την Ελλάδα. Εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν να κάνουν αμοιβαία βήματα να στηρίξουν η μία την άλλη στο να είναι περισσότερο δημιουργικές και να παράσχουν περισσότερα δικαιώματα στους ανθρώπους του ενδιαφέροντός τους και στις δύο χώρες, δηλαδή την ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας και τη μουσουλμανική της Ελλάδας. Όλοι περιμένουν καλύτερη μεταχείριση από τις κυβερνήσεις έκαστης χώρας και οι δύο αυτές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν ταυτόχρονα μέτρα. Αυτό εννοώ.

Ερ.: Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν επί 2,5 ώρες πίσω από κλειστές πόρτες. Τι εκτιμάτε πως συζητήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

Απ.: Οι διεθνείς διπλωματικές συναντήσεις δεν θα πρέπει ούτως ή άλλως να διεξάγονται μπροστά στον Τύπο. Αυτό που έκαναν ήταν το σωστό. Δεν έχω καμία εσωτερική πληροφόρηση, αλλά έχοντας παραβρεθεί σε τέτοιου είδους συναντήσεις, επί σειρά ετών, μπορώ να εικάσω το τι συζητήθηκε. Συζήτησαν προφανώς για το Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της Χάλκης, τις αερομαχίες (στο Αιγαίο), τα δικαιώματα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, των μουσουλμάνων πολιτών της Ελλάδας και τους ορθόδοξους πολίτες της Τουρκίας. Όλα αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως συζητήθηκαν και ίσως αναζητήθηκαν τρόποι για την επίλυση, αν όχι όλων των προβλημάτων, ίσως μερικών εξ αυτών. Όλοι γνωρίζουμε πως τα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν μπορούν να επιλυθούν εν μία νυκτί, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Και χωρίς διάλογο, χωρίς ανταλλαγή πληροφοριών, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας την άποψη του άλλου.

Ερ.: Ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκτιμάτε πως η επαναλειτουργία της είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον;

Απ.: Ναι, το πιστεύω επειδή ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έδωσαν ένα τέτοιο σήμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ερντογάν είπε ότι αν αρχίσετε να αναγνωρίζετε τον εκλεγμένο μουφτή στη δυτική Θράκη γιατί να μην επαναλειτουργήσουμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Και ο πρωθυπουργός Τσίπρας χαμογέλασε και με μια θετική κίνηση καλωσόρισε αυτή την προσφορά. Βλέπω ένα είδος συμφωνίας εκεί. Ελπίζω να έχω δίκιο. Και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν πολλά. Θα είναι μια win-win λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συμμάχους μας, τους πολίτες μας, τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό.

Ερ.: Θεωρείτε διμερές δηλαδή το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής ης Χάλκης; Γιατί ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, είναι γενικά αποδεκτό πως είναι ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις.

Απ.: Η εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη είναι εξίσου πολυεθνικό θέμα όσο και η επαναλειτουργία της Χάλκης ή είναι και τα δύο το ίδιο διμερή ζητήματα. Δεν είναι αυτά τα προς συζήτηση. Γι’ αυτό και δεν έχουμε καταφέρει να τα επιλύσουμε μέχρι σήμερα, επειδή χανόμαστε στη συζήτηση. Είναι πολυεθνικά, είναι διεθνή, είναι διμερή… Αυτά τα πράγματα δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα είναι να κάνουμε ταυτόχρονα βήματα καλής θέλησης, να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη, να είμαστε καλοί γείτονες και να σεβόμαστε ο ένας τις ευαισθησίες του άλλου.»