Στη Βουλή προς επικύρωση το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Ενώ αύριο Παρασκευή θα περάσει στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί.

Με αυτή τη διαδικασία, ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις και τα βήματα που έπρεπε να κάνει η ελληνική πλευρά, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και ξεκινά πλέον η εφαρμογή της συνθήκης με την αναγραφή σε όλες της δημόσιες πινακίδες και σημάνσεις όπως και στα δημόσια έγγραφα της νέας ονομασίας της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η ψηφοφορία στη Βουλή

Η ψηφοφορία στη Βουλή, την Παρασκευή, αναμένεται να γίνει σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της συζήτησης αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής. Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν και οι 6 πρόθυμοι βουλευτές, αλλά και οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού που είχαν υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Η ενημέρωση του ΟΗΕ

Μετά την ψήφιση, το μόνο που θα απομένει θα είναι η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες και η επίσης τυπική ψηφοφορία στα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, μετά τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη, η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ η διαδικασία για την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.