Τουρκική πρόκληση: Επικήρυξαν τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς – 700.000 ευρώ για τον καθέναν

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η Αγκυρα επικήρυξε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους «8» με 700.000 ευρώ.

Η Τουρκία συμπεριέλαβε τους στρατιωτικούς στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.

Σήμερα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικός Τύπος αναδεικνύει πρωτίστως το αίτημα Ερντογάν για την έκδοση των «8» στην Τουρκία.

«Η Τουρκία περιμένει από την Ελλάδα να μη γίνει “ασφαλές καταφύγιο” για γκιουλενιστές και άλλους τρομοκράτες, λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνει στον υπότιτλο του ρεπορτάζ της η Yeni Safak. «Ο Ερντογάν επανέλαβε και πάλι τις προσδοκίες της Τουρκίας για την παράδοση των γκιουλενιστών συνωμοτών από την Ελλάδα. Το 2018 η Ελλάδα μαζί με την Γερμανία ήταν μεταξύ των κορυφών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ύποπτοι γκιουλενιστές ζήτησαν άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους», σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Τουρκία περιμένει “περισσότερη συνεργασία” από την Ελλάδα για την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών στρατιωτικών, λέει ο Ερντογάν στον Τσίπρα», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η φιλοκυβερνητική Sabah. Υπογραμμίζει δε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν “ειρηνικά” μέσω του διαλόγου», αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν καλωσορίζει τους πραξικοπηματίες αλλά η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είναι θέμα της Δικαιοσύνης».