Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου: Αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Την παραίτηση του ανακοίνωσε επίσημα στις δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο για να αποφασιστεί η μοίρα της συγκυβέρνησης, ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα, στις 10:30 και κράτησε λιγότερο από μία ώρα.

Πλέον, μετά το «διαζύγιό του» από τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για την πάροχο ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη.

Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε πως οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση. Ηταν μια συνεργασία επί 4 ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ανάμεσα σε δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, οπότε ο στόχος επετεύχθη. Το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες, δεν μου επιτρέπεται να μη θυσιάσω αυτή την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για εμένα για λόγο εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Με τις αναμενόμενες παραιτήσεις των ΑΝΕΛ, ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές.

Την Τρίτη θα γίνει στο υπουργείο Άμυνας η τελετή παράδοσης στον νέο υπουργό, ναύαρχο Αποστολάκη.

Αλέξης Τσίπρας: «Είχαμε μια έντιμη συνεργασία»

Λίγα λεπτά μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δηλώσεις και ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για τη συνεργασία τους. Χαρακτηριστική είπε:

«Είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν σε όλους γνωστές οι ιδεολογικές μας διαφορές. Συνεργαστήκαμε έντιμα με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον.

Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ανοίξαμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη συμβολή του αυτά τα χρόνια.

Ζήτησα καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες και την πορεία της αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο.

Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια, ότι μπροστά στο προφανές εθνικό συμφέρον, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος.»

«Μήνυμα» λίγο πριν την συνάντηση

Πριν από το κρίσιμο τετ α τετ του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Άμυνας δημοσίευσε στον λογαριασμό του βίντεο που δείχνει έπαρση σημαίας στο Φυλάκιο Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

«Καλημέρα», ήταν το μοναδικό που έγραψε ο κ. Καμμένος στην ανάρτησή του. Το βίντεο είναι από τις 6 Απριλίου 2018, αλλά ίσως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ήθελε να στείλει κάποιο… μήνυμα πριν από το ραντεβού «ξεκαθαρίσματος» ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Το Σκόπια η «αιτία διαζυγίου»

Η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, κάτι που σημαίνει ότι πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση εντός του Ιανουαρίου, κινητοποίησε τις εξελίξεις. Πλέον, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του, θεωρείται δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από το υπουργείο Άμυνας, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά. Άλλωστε, ο κ. Καμμένος πριν από λίγες ημέρες «αποχαιρέτισε» υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη, αναφέροντάς τους σε συνεδρίαση ότι είναι τελευταία φορά εκεί ως υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει, στη συνέντευξή του στο Open, από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώσει ρητά τη στήριξή του στην κυβέρνηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.