Πιέσεις Τραμπ για το Shutdown στις ΗΠΑ

Στους δημοκρατικούς ρίχνει τις ευθύνες για το shutdown του Κονγκρέσου ο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι κήρυξε την ισχύ του ο ίδιος και προκαλεί λέγοντας ότι θα μπορούσε να είχε λήξει σε «15 λεπτά».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, το μεγαλύτερο shutdown στην αμερικανική ιστορία, δηλαδή η αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορούσε να διευθετηθεί «μέσα σε 15 λεπτά», εάν οι Δημοκρατικοί συναινέσουν στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Με μπαράζ αναρτήσεων στο twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ καλούσε τη Δημοκρατική αντιπολίτευση να «επανέλθει στην Ουάσινγκτον» για να θέσει τέρμα σε αυτό που αποκάλεσε «φρικτή ανθρωπιστική κρίση στα νότια σύνορα».

«Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επιλύσουν το shutdown σε 15 λεπτά! Καλέστε τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ή βουλευτή σας. Πείτε τους να κάνουν τη δουλειά τους! Ανθρωπιστική κρίση», έγραψε στο Twitter.

Πώς σκέφτεται να χρηματοδοτήσει το τείχος 

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος σκέπτεται να ανακατευθύνει κονδύλια για χορήγηση έκτακτης βοήθειας σε διάφορες περιφέρειες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές όπως το Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός συνοριακού φράχτη.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες της Γερουσίας έχουν ανασταλεί μέχρι τη Δευτέρα, κι ενώ από πουθενά δεν προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός προς το παρόν.

Όμως, οι συνέπειες του shutdown είναι μεγάλες, καθώς οι 800.000 υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που επηρεάζονται από αυτό δεν πληρώθηκαν.

Από τις 22 Δεκεμβρίου, οι μισοί από αυτούς, που κρίνονται ως «μη απαραίτητοι», τέθηκαν σε αναγκαστική άδεια, ενώ οι άλλοι μισοί επιτάχθηκαν.