ΠΓΔΜ: Με ομοφωνία πλέον ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία»

Μετά από καθυστερήσεις εκ μέρους του Ζόραν Ζάεφ που ήθελε να σιγουρευτεί ότι θα έχει την πλειοψηφία στην ψηφοφορία, πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζάεφ τελικά κατάφερε την ομοφωνία, με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, και πλέον η γειτονική χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Το «μπαλάκι» τώρα περνά στην ελληνική πλευρά, καθώς πλέον απομένει η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και θα την προωθήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς, με επόμενο βήμα να φέρει άμεσα την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Μετά από δύο αναβολές χθες, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 και πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.