12 Ύποπτοι φάκελοι με σκόνη στα πανεπιστήμια της χώρας (photo)

«Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης περιείχε ο φάκελος που απεστάλη χθες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες αλλά εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία όπως σε κάθε περίπτωση έκθεσης ατόμου σε κάποια χημική ουσία.

Δεν είναι ο μόνος όμως, καθώς περί τους 12 φακέλους έχουν σταλεί συνολικά σε διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ανάλυση των περιεχομένων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Όλοι οι φάκελοι φέρεται να περιείχαν φυλλάδια και κάποιοι από αυτούς είχαν και σκόνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ορισμένοι από αυτούς είχαν σφραγιστεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στους παραλήπτες τους με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι φάκελοι είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως τον άγνωστο αποστολέα από την Ινδία και τα φυλλάδια, και εστάλησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές σε όλη τη χώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις Αρχές.

Ποιοι ήταν οι παραλήπτες:

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στην Πρυτανεία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας και στην ΑΣΠΑΙΤΕ στην Καλογρέζα, αλλά και σε σχολές στο Αργοστόλι, στην Άρτα, στην Κοζάνη, και στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

«Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης. Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο, παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη.