ΗΠΑ: Το shutdown συνεχίζεται – Ετοιμάζεται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Τραμπ

Συνεχίζεται, χωρίς ελπίδα για άμεση επαναφορά, η αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι οποίες διακόπηκαν στις 22 Δεκεμβρίου, καθιστώντας αυτή την μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας του Κογκρέσου από ίδρυσης του.

Ο Λευκός Οίκος πλέον ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λύνοντας έτσι το «πρόβλημα» του και να δαπανήσει χρήματα του στρατού για το τείχος.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορέσει να προωθήσει την οικοδόμηση του Τείχους που θέλει να υψωθεί σε τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, πιθανόν με κεφάλαια από το Μηχανικό του στρατού, σύμφωνα με τα όσα έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Παράλληλα και το NBC News, σε δικό του δημοσίευμα, ανέφερε πως το σχέδιο της αμερικανικής προεδρίας είναι να οικοδομηθεί ένα τμήμα του τείχους μήκους 500 χιλιομέτρων μέσω της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της άντλησης κεφαλαίων από ένα κονδύλι ύψους 13,9 δισεκ. δολαρίων του αμερικανικού Στρατού Ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Αν όντως σχεδιάζεται να γίνει μια τέτοια κίνηση, κάτι που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν επίσης προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.