Η Die Zeit κατακεραυνώνει την Ελλάδα – Άθλιες οι συνθήκες στους καταυλισμούς

Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, αναφέρεται σε άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit και κατακεραυνώνει την Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στην πρόσφατη κριτική που άσκησε η ΜΚΟ Oxfam για τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς, καθώς και στα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής. Η Oxfam επέκρινε τις συνθήκες διαβίωσης των εγκύων γυναικών, των ασυνόδευτων παιδιών και των επιζώντων βασανιστηρίων στα ελληνικά hotspots.

Υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού και ζεστού νερού. Επιπλέον, οι χειμερινές βροχές μετέτρεψαν τους καταυλισμός σε λασπώδεις βάλτους, σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam.

Η Οxfam, όπως σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κράτη της ΕΕ να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους. Στη Μόρια ζουν δύο φορές περισσότεροι μετανάστες από ότι μπορεί να αντέξει ο καταυλισμός, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της σε αυτή την πρόκληση, καθώς και ότι το ζητούμενο είναι να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο οι αιτούντες άσυλο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.»

Όμως το δημοσίευμα αναφέρεται και στις «επιστροφές» μεταναστών και επισημαίνει ότι το 2018 περισσότεροι από 12.700 μετανάστες επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας.

Οι επιστροφές έγιναν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM). Ο ΔΟΜ προσφέρει στους μετανάστες ένα ταξίδι επιστροφής υπό την προστασία των αρχών ασφαλείας. Μάλιστα τους συνδράμουν με ένα ποσό από 500 έως 1.500 ευρώ για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή στη χώρα τους.