Σκόπια: Νέα πρόκληση! Παρήγγειλαν διαβατήρια για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Μια νέα προκλητική κίνηση έρχεται από τα Σκόπια, καθώς παρήγγειλαν 240.000 διαβατήρια στα οποία αναγράφεται η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κανάλι Alfa TV της γειτονικής χώρας.

Παρότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τις οποίες προσαρμόζεται στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση Ζάεφ προχώρησε στην αγορά χιλιάδων νέων διαβατηρίων με το «προηγούμενο» – μη αναγνωρισμένο από την Ελλάδα όνομα.

Το κανάλι Alfa TV, το οποίο δημοσιοποίησε την κίνηση αυτή, επικρίνει την κυβέρνηση Ζάεφ: «Γιατί αγοράζονται έντυπα υπό αυτή τη μορφή, αφού σε 10 ημέρες αναμένεται να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές;» και συνεχίζει: «Γιατί αγοράζονται έντυπα υπό αυτή τη μορφή, αφού το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αρκετά και δεν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοσή τους; Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών ξοδεύει χρήματα του προϋπολογισμού αφού σε 10 ημέρες αναμένεται να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές;».

Απαντώντας το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ εξηγεί πως: «ακόμα και αν οι συνταγματικές αλλαγές ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και τις νομικές αλλαγές, καθώς και για την έναρξη ισχύος των τροπολογιών». Κάνει δε λόγο για μια «μεταβατική περίοδο» έως την εφαρμογή στην πράξη της συμφωνίας των Πρεσπών.