Νέες απειλές Ερντογάν, κατά Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ερντογάν προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο ότι «αν συνεχίσουν έτσι, κακό του κεφαλιού τους».

Νέες απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu αξιολογώντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα που πήρε μαζί της μερικές ευρωπαϊκές χώρες και η απρόσεκτη συμπεριφορά της Νότιας Κύπρου, που τους παρακίνησε, έγιναν πηγή απειλής και κινδύνου για τους ίδιους καταρχήν. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να καθιερώσουν οικονομική και πολιτική κυριαρχία σε μη υπαρκτές περιοχές».

Στην συνέχεια ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως: «Η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχθεί στο Αιγαίο τα 12 ναυτικά μίλια. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε καμιά παραχώρηση από τις θέσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές».

Η απάντηση της Αθήνας

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».