Ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για την Εκκλησία

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χτες (6/11) με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «κλειδώνοντας» για μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών την οποία θα εγγυάται το κράτος.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο αποκτά ένα σημαντικό έσοδο από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατά 50%.

Η Εκκλησία, μάλιστα, αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Επίσης, πλέον οι παπάδες δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αν και το κράτος θα πληρώνει περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στην περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των παπάδων, το Δημόσιο δεν θα πληρώνει περισσότερα.

Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Αποκλειστική ευθύνη και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών θα έχει η Εκκλησία της Ελλάδος.

«Αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας. Ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, διαδίδουν τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα».

Αυτό το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, με τον Ιερώνυμο να εκφράζει ένα «βαθύτατο ευχαριστώ» προς το πρόσωπό του.

«Ο κόσμος λέει ότι οι θησαυροί της Εκκλησίας είναι αμύθητη. Αν πάρουμε την κάθε περιουσία ξεχωριστά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αυτό τον μύθο. Αν δούμε προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι έχει πολλά βαρίδια και δυσκολίες».

Αν και ο Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι η Ιεραρχία θα εξετάσει το θέμα, εκτίμησε ότι θα το αποδεχτεί.

Το σημείο – κλειδί

Σημείο – κλειδί είναι η δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.