Πώς να φτιάξεις το τέλειο password

Από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες είναι εκείνη της δημιουργίας ενός ασφαλούς password.

Στόχος η ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο και η προστασία από επιθέσεις χάκερ. Εξάλλου, όπως δείχνουν και πολλές έρευνες, είναι πολύ εύκολο να… σπάσουν κωδικούς σε social media και σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη των χρηστών είναι ότι βάζουν κωδικούς πολύ εύκολους και κοινούς, όπως είναι η λέξη password ή το όνομά τους.

Επίσης, τείνουν να μην χρησιμοποιούν αριθμούς και σύμβολα σε συνδυασμό με τα γράμματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται ένας δυνατός λογαριασμός.

Πώς, λοιπόν, θα φτιάξεις το τέλειο password;

Καλό είναι να μην υπάρχει μόνο μία λέξη στον κωδικό πρόσβασης. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι από την πρώτη που εντοπίζεται.

Επίσης, προτείνεται ένα μακροσκελές password, με τουλάχιστον 12 – 14 χαρακτήρες γιατί χρειάζεται 811 δοκιμές για να… σπάσει.

Παράλληλα, πέρα από τη χρήση συμβόλων και αριθμών, επιλέγουμε φράση και όχι λέξη, ίσως από μια αγαπημένη ταινία ή από ένα τραγούδι.

Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις ή φράσεις, τις οποίες έχουμε και στα social media.

Όσο αφορά στο θέμα μνήμης και αν θα τα θυμάται κανείς, υπάρχει λύση. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε παραλλαγές του ίδιου password σε διαφορετικά μέσα.

Στη γλώσσα των χάκερ, είναι γνωστό πως πολλοί χαρακτήρες, όπως a και i, αντικαθιστώνται από «@» και «1» αντίστοιχα. Οπότε είναι συνετό να το αποφεύγουμε.

Τέλος, για κάθε περίπτωση, δεν ξεχνάμε να σημειώσουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σε κάποιο χαρτί, κρατώντας το σε ασφαλές σημείο.