Δίχτυα – φαντάσματα απειλούν τη Χαλκιδική

Δίχτυα… φαντάσματα απειλούν ύφαλο με ιππόκαμπους στη Χαλκιδική.

Εθελοντές διοργανώνουν από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου τριήμερη καταδυτική δράση για να καθαρίσουν τον ύφαλο.

Φαίνεται πως εκεί συγκεντρώνονται αλογάκια της θάλασσας αλλά είναι καλυμμένος- τα τελευταία χρόνια- από αλιευτικά δίχτυα.

Η ανάσυρση διχτυών «φαντασμάτων», όπως αποκαλούνται τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα στις θάλασσες, διοργανώνεται από την Ghost Fishing Greece και τη Healthy Seas.

Είναι σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου και τη συμμετοχή τριών καταδυτικών ομάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), οι ιππόκαμποι βρίσκονται υπό απειλή στη Μεσόγειο.

Κύρια αιτία είναι η υποβάθμιση ή η απώλεια του ενδιαιτήματος από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές.

«Ο ύφαλος αργοπεθαίνει»

Σύμφωνα με την Τζένη Ιωάννου από τη Healthy Seas, «ο ύφαλος αυτός αργοπεθαίνει. Υποθαλάσσιος στόχος της ομάδας είναι οι βραχονησίδες Ελευθερίδες. Είναι από τις ελάχιστες στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σ΄ αυτά εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες.

Η οργάνωση Healthy Seas

Η οργάνωση Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς, έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών.

Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα μετατρέπονται από πολυεθνική εταιρία σε νήμα που αποτελεί πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

Το Ghost Fishing Foundation 

Το Ghost Fishing Foundation είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών. Αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.