Βάσω Καβαλιεράτου: Η ήρεμη δύναμη στους «Πνεύμονες» (pics)

Σπάνιο να βρίσκεις άτομα που σε ηρεμούν και μόνο με τη φωνή τους, άτομα που μπορούν να σε «ταξιδέψουν» ακούγοντάς του και μόνο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Βάσω Καβαλιεράτου. Γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, ηθοποιός. Όλα αυτά σε ένα πρόσωπο αγγελικό και ήρεμο.

Αυτή την περίοδο είναι η πρωταγωνίστρια στην παράσταση «Πνεύμονες» στο θέατρο Tempus Verum, με τον Αποστόλη Τότσικα, και μιλά στο TodayPress για τον ρόλο της, για την ίδια και για τα μελλοντικά της σχέδια. «Είναι ένας ρόλος που δεν έχει όνομα. Είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα. Παίρνουν το όνομα του ηθοποιού που τους υποδύονται στην εκάστοτε χώρα. Τώρα είναι η Βάσω και ο Αποστόλης».

Έτσι, πρόκειται για άτομα γύρω στα 30, ένα ζευγάρι ερωτευμένο. «Πέφτει», όμως, η ιδέα να κάνουν ένα παιδί και η γυναίκα παθαίνει ένα τρομερό πανικό, ανεξήγητο. Πώς τόλμησες να μου το κάνεις αυτό και να μου πεις κάτι τέτοιο; Φαίνεται πως είναι σε μια φάση της ζωή της που ασχολείται με το διδακτορικό της, έχοντας μια κατεύθυνση προς την καριέρα της, δίχως να έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο. «Έτσι ξετυλίγεται ένα κουβάρι με το τι σημαίνει να φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί».

«Το ενδιαφέρον είναι ότι τους συναντάμε εκεί και τους παρακολουθούμε σε όλης τους την πορεία. Βλέπουμε την εξέλιξη μιας σχέσης δύο ανθρώπων και στο επίκεντρο το θέμα του παιδιού. Τους βλέπουμε μέχρι το τέλος της ζωή τους», τονίζει η Βάσω Καβαλιεράτου, ενώ στη φωνή της διακρίνεται το πάθος για αυτό που κάνει. Εξάλλου, αυτό με το οποίο καταπιάνεται το έργο είναι και αυτό με το οποίο συνδέονται οι θεατές. «Δε γίνεται να μην βρεις ένα κομμάτι σου, είναι μια ολόκληρη ζωή»!

«Το συγκινητικό για μένα είναι ότι όταν μου έγινε η πρόταση, είχα ήδη ένα παιδί. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί, είναι κάτι που είχα κι εγώ. Μπορεί να μην τους βίωσα με αυτό τον πανικό αλλά σκέψεις όπως αν θα είμαι καλή μαμά ή πώς θα τα καταφέρω, με κυρίευαν», εκμυστηρεύεται, αν και ξεκαθαρίζει πως η ίδια ήταν συνειδητοποιημένη στο θέμα της μητρότητας.

Εξάλλου, οι «Πνεύμονες» είναι μια παράσταση που παίζεται για τρίτη χρονιά και κάθε φορά, όπως αποκαλύπτει η ίδια, βρίσκει κάτι καινούριο που την ιντριγκάρει και την κινητοποιεί. «Σίγουρα βρίσκεις τον εαυτό σου κάπου εκεί και για αυτό αγαπήθηκε από τον κόσμο. Το άλλο πολύ ωραίο είναι η αμεσότητα. Δεν έχει κοστούμια και σκηνικά, δεν έχει όλα αυτά που εμείς οι ηθοποιοί πιανόμαστε και κρυβόμαστε. Αυτή η γύμνια ενθουσιάζει τους θεατές».

Όσο για τη συνεργασία με τον Αποστόλη Τότσικα, μιλά με τέτοια αγάπη και ικανοποίηση που δεν κρύβεται. «Είχαμε συναντηθεί ξανά σε γυρίσματα αλλά δεν είχαμε δουλέψει μαζί. Αγαπηθήκαμε πολύ και επικοινωνούμε. Είναι μια παράσταση που χρειάζεται απόλυτη εμπιστοσύνη και χημεία με τον παρτενέρ. Και αυτό υπάρχει! Είμαι τυχερή που το έζησα με τον Αποστόλη. Είναι άνθρωπος που βουτά στον ρόλο και το έργο. Εξάλλου, ο ένας βοηθούσε τον άλλο».

Η ερώτηση, πάντως, που της έφερε γέλιο ήταν για το πώς καταφέρνει να παντρέψει όλους τους ρόλους της (γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, ηθοποιός). «Θέλει οργάνωση. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου, χρειάζεται αφοσίωση και αγάπη γιατί είναι δύσκολο. Και σωματικά και ψυχικά. Την ίδια στιγμή, όμως, η μητρότητα είναι full time δραστηριότητα, αλλά είναι κάτι που λατρεύω. Ήθελα να το κάνω και για αυτό έγινε πολύ συνειδητά».

Η οργάνωση αυτή είναι ευδιάκριτη σε όλους τους τομείς. Για αυτό και η συνέντευξη της Βάσως Καβαλιεράτου, δεν θα μπορούσε να κλείσει με τον πιο όμορφο τρόπο, για το τι ακολουθεί και τι ετοιμάζει (ήδη).

Όντας θετική και ένα άτομο που αντέχει, έχει ξεκινήσει πρόβες με τον Δημήτρη Λάλο στο ίδιο θέατρο για ένα γερμανικό έργο με τον τίτλο «Ο Άσχημος» με τους Θανάση Δόβρη, Μιχάλη Βρεττό και Συμεών Τσακίρη. Μάλιστα, από τέλος Ιανουαρίου, με την ομάδα της, τους Abovo, θα εμφανίζεται στον Νέο Κόσμο για ένα ισπανικό έργο, το «Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο.