«Άθικτο» ελληνικό ναυάγιο στη Μαύρη Θάλασσα (vid)

Ένα σπουδαίο εύρημα έφερε στο φως μια αρχαιολογική έρευνα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς εντοπίστηκε ένα ναυάγιο, το οποίο πιστεύεται πως είναι αρχαιοελληνικό πλοίο, που έμεινε στο βυθό περισσότερα από 2.400 χρόνια. Δηλαδή, είναι το αρχαιότερο από όσα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Στη σπουδαία αυτή ανακάλυψη έφτασαν οι αρχαιολόγοι του Black Sea Maritime Archaeology Project. Το 23 μέτρων καράβι βρέθηκε άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο, τα καθίσματα των κωπηλατών να βρίσκονται στη θέση τους. Σύμφωνα με τον Guardian, μοιάζει με το καράβι του Οδυσσέα, που απεικονίζεται σε αγγείο που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο.

Εντοπίστηκε σχεδόν δυο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με την έλλειψη οξυγόνου εκεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μη διάβρωσή του, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Ένα καράβι να «επιζεί» άθικτο από την κλασσική εποχή, πάνω από δυο χιλιόμετρα κάτω από το νερό, είναι κάτι που δεν θεωρούσα ποτέ πιθανό», σημείωσε σχετικά ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής ερευνητής του Black Sea Maritime Archaeology Project. Και συμπλήρωσε: «Αυτό θα αλλάξει όσα ξέρουμε για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ομάδα είπε ότι σκοπεύει να αφήσει το σκάφος εκεί όπου βρέθηκε, όμως πρόσθεσε πως ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και πως τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα».

Το καράβι αυτό πιστεύεται πως είναι εμπορικής χρήσης, ενώ τα αναλυτικά στοιχεία γι’ αυτό θα γίνουν γνωστά στο συνέδριο του MAP Μαύρης Θάλασσας, αργότερα αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο.