«Τριβές» φέρνουν Σκοπιανό και Καμμένος

Νέες «τριβές» φέρνουν Σκοπιανό και ο Πάνος Καμμένος, στην ελληνική κυβέρνηση.

Την εναλλακτική πρότασή του για το μείζον ζήτημα παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

Επίσης, κατέθεσε και πρόταση για νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την πΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Όπως είπε, θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα, ήρθε και η απάντηση από την πλευρά του Μαξίμου, η οποία ανέφερε:

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Οι αντιδράσεις

Αργά χθες (10/10) το βράδυ, με συνέντευξή του στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας, δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε», εξέφρασε στο Kontra Channel.

Ανάλογη αντίδραση είχαν, σε κοινές τους δηλώσεις, και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Άφησαν σοβαρότατες αιχμές για τον Πάνο Καμμένο και για τα όσα δήλωσε κατά το ταξίδι του στην Αμερική. Την αρχή την έκανε ο κος Κοτζιάς λέγοντας πως «ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει».

Αυτό έδωσε αφορμή στον κο Παππά να συμπληρώσει το εξής: «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών. Νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

Στον αντίποδα, ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ με ερώτησή του προς τον Νίκο Κοτζιά θέτει το ερώτημα «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα» και ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει.