Επαναφορά δώρων σε συνταξιούχους – Η απόφαση της Αχτσιόγλου

Στο μείζον ζήτημα της επαναφοράς των δώρων στους συνταξιούχους απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Αυτό που έκρινε η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μία απόφαση–πιλότο από την έκδοσή της και για το μέλλον, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8.

«Επίσης, είχε πει ότι, όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί, άρα μιλάμε για αγωγές οι οποίες είχαν ασκηθεί, μέχρι το 2015, πριν από την κρίση του ΣτΕ, αυτές προφανώς δικάζονται κανονικά και σε αυτές το ΣτΕ υπέδειξε να ακολουθηθεί η κρίση που το ίδιο είχε διαμορφώσει».

Όπως προτάσσει, οι αγωγές που έχουν ασκηθεί, μέχρι το 2015, κατά πάσα πιθανότητα, θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και το ελληνικό Δημόσιο συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε, η επαναφορά δώρων ή της 13ης σύνταξης είναι πάντα μέσα στους σχεδιασμούς και στην ατζέντα της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «η αποκατάσταση βασικών πληγμάτων που υπέστησαν οι συνταξιούχοι πρέπει να γίνεται σταδιακά».

Πάντως, να σημειωθεί πως αφορά στις αγωγές οι οποίες έχουν ασκηθεί, πριν από την κρίση του ΣτΕ.

Τέλος, η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα γίνονται συνεχώς θετικές παρεμβάσεις υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

«Η αποκατάσταση βασικών πληγμάτων γίνεται σταδιακά. Ήδη, αποκαθιστούμε πληγές του παρελθόντος. Επιστρέψαμε στους συνταξιούχους παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υγείας που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Επίσης, διορθώσαμε την παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις και επιστρέψαμε τα αναδρομικά, στα μέσα του 2018. Άρα, κάθε στιγμή που έχουμε και λίγο οικονομικό περιθώριο, αμέσως προβαίνουμε σε διορθωτικές παρεμβάσεις», κατέληξε.