Συντάξεις: Σάλος με δημοσίευμα – Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν

Αυστηρό είναι το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Αθήνα, όσο αφορά στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αφορμή στάθηκε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδιδε πως οι δανειστές μιλούν για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για το θέμα των συντάξεων, ενώ στην Αθήνα μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Πηγή που επικαλείται το Reuters τονίζει πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει προβεί στην παραπάνω φημολογία.

Μάλιστα, δεύτερη πηγή ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Το ΑΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Το τηλεγράφημα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία διέψευσαν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δημοσίευμα, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων είναι τα εξής:

  • η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης
  • τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
  • η πρόβλεψη για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο το 2019
  • η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας

«Άδειασμα» και από το ΥΠΟΙΚ 

Και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το σημερινό (14/9) τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές να καταργηθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί αυτό το πράγμα δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».