«Θαλασσοδάνεια» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Ποιοι κάθονται στο… σκαμνί

Στο… σκαμνί αναμένεται να καθίσουν πολιτικοί και τραπεζικοί, όσο αφορά στα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται πως έρχεται η ώρα του καταλογισμού των ποινικών ευθυνών για τα δάνεια των κομμάτων. Οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν σε εξηγήσεις τα στελέχη δύο τραπεζών.

Πρόκειται για τις επίμαχες δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν μέχρι το 2012.

Ήδη 50 στελέχη της Εθνικής τράπεζας (13 στελέχη) και της πρώην Αγροτικής (37 στελέχη) καλούνται σε κατάθεση και πρόκειται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων.

Όπως εκτιμάται, θέμα χρόνου είναι η κλήτευση και των εκπροσώπων των κομμάτων που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η εισαγγελική έρευνα- που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο- έχει θέσει στο μικροσκόπιο όλες τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις που πήραν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δευτερευόντως το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσα σε μία δεκαετία, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να εισέπραξαν πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Επίσης, τα στελέχη των τραπεζών θα κληθούν να εξηγήσουν πως αποδέχτηκαν ως εγγύηση για τις δανειοδοτήσεις, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε μέχρι το 2020.

Παράλληλα, θα χρειαστεί να απαντήσουν εάν είχαν ελέγξει ότι εκχώρηση της ίδιας κρατικής επιχορήγησης γινόταν σε δύο ή και τρεις τράπεζες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, για τις δανειοδοτήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις.