Συνεχίζεται η απεργία ΠΝΟ – Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Συνεχίζεται και σήμερα (4/9) Τρίτη η 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Αφορμή η υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Η ένωση των ακτοπλόων επανήλθε με νέα πρόταση για αύξηση 2% από την 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζητά αύξηση 5%.

Έτσι δεμένα θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΝ από την απεργία των ναυτικών στα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών, αλλά και στις μετακινήσεις επιβατών.

Όπως αναφέρεται, καθημερινά, εξυπηρετούνται προς και από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 180 χιλιάδες άτομα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε το εξής:

«Δεν φταίμε εμείς. Η ένωση των ακτοπλόων θα έπρεπε να έχει σκεφτεί το αίτημα μας για 5% αύξηση από τον Μάιο που είχε τεθεί και να βρει μία λύση που να ικανοποιούσε τον κόσμο της ναυτεργασίας που δίνει την ψυχή του για να δουλεύουν τα βαπόρια καλά».

«Η απεργία που ξεκίνησε και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας, επιβεβαιώνει τη βούληση των Ναυτεργατών να αγωνιστούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που όχι μόνο παραμένουν καθηλωμένοι όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά έχουν διολισθήσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα λόγω των μειώσεων και των περικοπών τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρίες όσο και από τα φοροληστρικά μέτρα όλων ως τώρα των κυβερνήσεων».

Aυτό προτάσσει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Θέμα στα ξένα ΜΜΕ

Θέμα και σε μεγάλα ξένα ειδησεογραφιικά πρακτορεία έγινε η απεργία της Ομοσπονδίας των Ναυτικών.

Η βρετανική εφημερίδα Independent, το Associated Press, η ιταλική Il Giornale, η γαλλική Le Figaro, το πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, η Münchner Merkur, το Channelsnewsasia και οι Gulf Times.

«Χιλιάδες εγκλωβίστηκαν σε ελληνικά νησιά λόγω απεργίας πληρωμάτων οχηματαγωγών», «Ελλάδα: Απεργία οχηματαγωγών: Μπλοκαρισμένοι χιλιάδες τουρίστες» και «Απεργία των ναυτικών – Χωρίς δρομολόγια οχηματαγωγών η Ελλάδα» είναι μερικοί από τους τίτλους που δεσπόζουν.