Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Ψυχρός… πόλεμος επικρατεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, με τις σχέσεις να φαίνεται πως έχουν κλονιστεί.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με μια σκληρή ανακοίνωση, κατόπιν της απόφασης των ρωσικών Αρχών να απελάσουν Έλληνες διπλωμάτες.

Βασικός άξονας του μηνύματος είναι πως η χώρα μας είναι φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Έτσι, ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο, χαρακτηρίζοντας αυθαίρετα τα μέτρα της ρωσικής ηγεσίας.

Μάλιστα, αυτό που διαμηνύει είναι πως η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα. Τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης (και) με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μην μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.

Αντίθετα, τονίζει, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, αφού δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο. «Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας».

Εξάλλου υπογραμμίζει πως η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων και ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές», αναφέρεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα.