Πώς «βλέπουν» το… σπάσιμο των δύο περιφερειών

Bουλευτές της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής μιλούν για το πώς «βλέπουν» το… σπάσιμο των δύο περιφερειών.

Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» πέρασε από τη Βουλή, την ώρα που τα άρθρα 28 και 56 (για την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές) εγκρίθηκαν και αυτά.

Παράλληλα, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που πέρασε με 241 θετικές ψήφους και 31 κατά.

Έτσι, μερικοί βουλευτές των κομμάτων σχολίασαν στο ΑΠΕ τις παραπάνω εξελίξεις:

Νίκος Ξυδάκης, ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Αθηνών

«Η κατάτμηση της Β’ Αθηνών είναι μία αναγκαία μεταρρύθμιση. Για χρόνια ο γιγαντισμός της λειτούργησε ως εκκολαπτήριο της διαπλοκής και φαινομένων αδιαφάνειας στον πολιτικό βίο. Διαμόρφωσε σχέσεις εξάρτησης με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που είχαν τη δυνατότητα στήριξης πανάκριβων εκλογικών εκστρατειών.

Πλέον μπαίνει σε μια πιο άμεση βάση η επαφή του βουλευτή με τους πολίτες. Μόνο καλό μπορεί να προσφέρει αυτό στη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι ένα πρώτο βήμα για τη συνολική αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, που εν όψει και των θεσμικών αλλαγών που προωθούνται θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημα».

Αριστείδης Μπαλτάς, ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρεια Αττικής

«Πολύ θετικό μέτρο. Ενισχύει τη σχέση ουσιαστικής εκπροσώπησης. Δηλαδή ενισχύει τους όρους ελέγχου του βουλευτή από τον ψηφοφόρο, τόσο σε επίπεδο της γενικότερης πορείας της χώρας, όσο και στο επίπεδο των επιμέρους προβλημάτων της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας. Τουλάχιστον με αυτή την έννοια βοηθάει τη δημοκρατία. Προφανώς η δημοκρατία δεν τελειώνει εδώ, αλλά είναι μεγάλη συζήτηση το ερώτημα του πώς θεσμικά εδραιώνεται περισσότερο».

Χαρά Καφαντάρη, ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Αθηνών

«Η Κυβέρνησή μας τολμά και λύνει ζητήματα. Η κατάτμηση της αχανούς και “απρόσωπης” Β’ Αθήνας, θέμα που συζητείται χρόνια ως αναγκαιότητα και κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε το θάρρος να “ακουμπήσει”, είναι πλέον γεγονός. Κόντρα στα μικροσυμφέροντα και τις πελατειακές σχέσεις δεκαετιών, ο αιρετός πλέον έχει καλύτερη εικόνα, επαφή και κατά συνέπεια αποτελεσματικότητα».

Μάκης Βορίδης, ΝΔ, Περιφέρεια Αττικής

«Η κατάτμηση των λεγόμενων μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ειδικά της Β’ Αθηνών υπήρξε πολιτική θέση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε συνεχώς από την εποχή που ήταν βουλευτής της Β’ Αθηνών. Είναι θέση που η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε από τη πρώτη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ΝΔ, Β’ Αθηνών

«Νομίζω ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό μόνο υπεύθυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει με την ουσία της πρότασης, άλλωστε.

Η επίτευξη αμεσότερης και αποτελεσματικότερης αντιπροσώπευσης είναι κάτι που δεν προσφέρεται για τακτικισμούς. Απαιτεί ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Προϋποθέτει τομές σοβαρές».

Ανδρέας Λοβέρδος, ΔΗΣΥ, Β’ Αθηνών

«Έχουμε διατήρηση μιας σειράς από αδυναμίες όπως να ψηφίζουμε στην Εκάλη για την Β’ Αθηνών και στη Δροσιά λίγα μέτρα παρακάτω και την Σταμάτα να ψηφίζουμε για τo υπόλοιπο του νομού Αττικής. Παρόλα ταύτα δεν ήθελα εγώ να μπω απέναντι στην αγωνία πολλών παραγόντων και πολιτών της Β’ Αθηνών να είναι πιο κοντά με τους κοινοβουλευτικούς τους αντιπροσώπους και ψήφισα κι εγώ και το Κίνημα Αλλαγής ναι. Έχω κάνει και συνεννόηση με την κ. Γεννηματά για τον δικό μας χώρο και θα είμαι υποψήφιος στο βόρειο τμήμα».

Εύη Χριστοφιλοπούλου, ΔΗΣΥ, Περιφέρεια Αττικής

«Αλλάζει μόνο και κυρίως το εκλογικό σύστημα με τρόπο διαλυτικό για την λειτουργία των δήμων. Θα ενισχύσει τις συναλλαγές και μάλιστα συνδυαζόμενων με τους προϋπολογισμούς που ψηφίζονται έργο-έργο και με τη δυνατότητα κάποιος να αλλάζει παρατάξεις στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Σε ό,τι αφορά όμως την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών θα πρέπει να τονίσω ότι είναι διαχρονικά ένα αίτημα που βοηθά την εξυγίανση. (…) Πιστέψαμε και σωστά πράξαμε και το ψηφίσαμε, έστω κι αν είναι αποσπασματικό μέτρο».

Γιώργος Αμυράς, Ποτάμι, Β’ Αθηνών

«Με το νομοσχέδιο έγινε ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω. Το βήμα μπροστά είναι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής. Έπρεπε βέβαια να κατατμηθεί και η Β’ Θεσσαλονίκης. Το βήμα πίσω είναι η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και λόγω της δικής μου εμπειρίας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας διαπίστωσα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται σταθμισμένη αναλογική».

Γιώργος Μαυρωτάς, Ποτάμι, Περιφέρεια Αττικής

«Στο νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη για την τοπική αυτοδιοίκηση κυριάρχησε το θέμα του εκλογικού συστήματος και της απλής αναλογικής. Εμείς προτείναμε την σταθμισμένη αναλογική κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό οπότε καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ είμαστε θετικοί από την αρχή στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, δηλαδή της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Ήταν μια πάγια θέση του Ποταμιού την οποία στηρίξαμε».

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ΑΝΕΛ, Β’ Αθηνών

«Έζησα από κοντά την περιπέτεια της Β’ Αθήνας και θέλω να πω τα εξής: Ήταν η περιφέρεια των επιφανών. (…) Η τράπουλα ήταν σημαδεμένη για τους γόνους των οικογενειών που κουβαλάνε τις ψήφους των πατεράδων τους, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Φώφη Γεννηματά και άλλοι. Αυτή η εκλογική περιφέρεια εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει κατατμηθεί. Δεν είναι όμως ποτέ αργά να γίνει μια αρχή. Είναι κατάκτηση αυτό που έγινε και το χαιρετίζω θετικά».