Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν σήμερα (9/7) – Πόσο θα διαρκέσουν

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) έχει ενημερώσει πως ξεκινούν σήμερα (9/7) Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις.

«Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …% έως …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό», τονίζει.

Και προσθέτει: «ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι πρακτικές επικοινωνίας μείωσης της τιμής διενεργούνται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα».

Πόσο θα διαρκέσουν

Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή (31/8). Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Για αυτό, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή (15/7)  με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας 11.00 με 18.00.

«Ανάσα» για την αγορά

Στα 6,06 δισ. ευρώ προβλέπεται να διαμορφωθεί ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων, όντας αυξημένος κατά 0,6 – 0,7 % σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό εκτιμά ο πρόερδος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.

«Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό. Οι έμποροι σε μεγάλο βαθμό εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην τουριστική κίνηση και την… εισαγόμενη κατανάλωση που αυτή την περίοδο εντείνεται», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Σημειώνεται πως οι καλοκαιρινές εκπτώσεις προ κρίσης έκαναν έναν τζίρο άνω των 8 δισ. ευρώ, ενώ πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Μόνο εφόσον επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, οι αριθμοί θα δώσουν σημαντική… ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.

Πάντως, η ΕΣΕΕ έθεσε στην διάθεση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων 50.000 οικολογικές τσάντες, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις – μέλη και καταναλωτές.