Σημαντική πρόοδος – Μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας

Μειώθηκε, σε σημαντικό βαθμό, η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα 202.887.964 τεμάχια, με το αντίστοιχο τέλος που να φτάνει τα 6.086.639 ευρώ.

Θεαματική μείωση

Μετά την επιβολή του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους, οι αριθμοί δείχνουν ότι εμφανίζεται θεαματική μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας της τάξεως του 75% στα σούπερ μάρκετ.

Μείωση παρατηρείται και στο λιανικό εμπόριο.

«Αποδεικνύεται ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η ελληνική κοινωνία μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβαλλοντικό κοινοτικό κεκτημένο και η Ελλάδα να εναρμονίσει το εθνικό της δίκαιο με το ευρωπαϊκό, χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην Ελλάδα, η ετήσια παραγωγή πλαστικής σακούλας κυμαινόταν από 200 έως 500 τεμάχια ανά κάτοικο. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, λοιπόν, αν και δεν επαρκούν για την πλήρη εικόνα, είναι  ενδεικτικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κανόνες όπως το barcode και οι ειδικοί έλεγχοι, θα μειώσουν περαιτέρω τη χρήση της και στους τομείς του λιανικού εμπορίου που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα περιοριστικά μέτρα όπως είναι οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.

Στόχος, παράλληλα, είναι να εξαλείψουν την παράτυπη κυκλοφορία σακουλών και τη φοροδιαφυγή.