Θα καλλιεργήσουν ρύζι στη μέση της… ερήμου!

Ρύζι στη μέση της… ερήμου ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν, και με θαλασσινό μάλιστα νερό!

Κινέζοι επιστήμονες και σεΐχηδες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μοιάζουν αποφασισμένοι να τα καταφέρουν.  Στόχος τα άνυδρα και αφιλόξενα τοπία να καλύπτονται σύντομα με ορυζώνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «South China Morning Post», υπεύθυνος για όλα αυτά είναι ο διαπρεπής Κινέζος επιστήμονας Yuan Longping, ο «πατέρας του υβριδικού ρυζιού».

Έχει ήδη αναπτύξει είδη που μπορούν να μεγαλώσουν σε θαλασσινό νερό και να τα καταφέρουν στις ερήμους της Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο περιλαμβάνει άρδευση με κανάλια κατευθείαν από τη θάλασσα, καθώς το γλυκό νερό παραείναι πολύτιμο σε κείνη τη γωνιά του κόσμου.

Αναμένεται μάλιστα να αυξήσει εκθετικά την ποσότητα φαγητού που παράγεται στα ΗΑΕ, μη σπαταλώντας ταυτοχρόνως σταγόνα πόσιμου νερού.

Δεν πρόκειται για τυχαία κίνηση!

Οι Κινέζοι επιστήμονες της ομάδας του Longping εργάζονται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην ανάπτυξη ανθεκτικότερων ποικιλιών ρυζιού, διασταυρώνοντας είδη και ελέγχοντας τις συνέπειες.

Πλέον έχουν στα χέρια τους οχτώ ποικιλίες που μπορούν να αξιοποιήσουν. Θα μεγαλώνουν με θαλασσινό νερό και να φυτευτούν σε ορυζώνες μεγάλης κλίμακας.

Θέλουν να είναι οικονομικά βιώσιμο όλο αυτό.

Η ποικιλία μεγαλώνει μάλιστα ήδη στην Κίνα

Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει την παραγωγή του ρυζιού της κατά 20%. Έτσι, θα καλύπτει μια εξτρά έκταση 1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων.