Έρχεται στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Στην Αθήνα έρχεται αύριο Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους του κοινοβουλίου και των επιχειρηματικών φορέων. Η επίσκεψη του θα διαρκέσει δυο ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος επίτροπος και ο πρωθυπουργός είχαν συναντηθεί στο Νταβός, όπου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Αθήνα, στις 8 Φεβρουαρίου.  Εκεί είχε γίνει ήδη μια πρώτη αποτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ρωτήθηκε για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν και σημείωσε ότι σήμερα επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι «σταθερή», όπως δείχνουν και οι προβλέψεις για το 2018 και το 2019 (2,5% και για τις δύο χρονιές).

«Η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι πολύ σημαντική και εκεί θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Αυτή η επιτυχία είναι πραγματική και σε αυτήν τη βάση θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η προσωπική θέση του ήταν πάντα πως η Ελλάδα ανήκει στην «καρδιά» της Ευρωζώνης και της ΕΕ. «Επιπλέον, πιστεύω ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία “κανονική χώρα” με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις» επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.