Πιο γρήγορα βλέπει το ΔΝΤ την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ειδικά μετά τις αποφάσεις στου Eurogroup  τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του, Γουίλιαμ Μάρεϊ, χάρη στις αποφάσεις του Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, θα επιταχυνθούν οι τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που κατ’ αρχήν έχει εγκρίνει το Ταμείο.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Μάρεϊ πρόσθεσε, ότι το Ταμείο, πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει το ίδιο τη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Ξεκαθάρισε, δε, πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, δηλαδή η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για διαδικασία «επιτήρησης».

Μάλιστα, σχολιάζοντας της δήλωση του εκπροσώπου της Ε.Ε. στο κουαρτέτο των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Τέλος, όσον αφορά τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες και τα σενάρια που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ο Γουίλιαμ Μάρεϊ είπε ότι «η διαδικασία θα συμβάλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων».