Η οικονομία αλλάζει σελίδα, η χώρα θα είναι έτοιμη να σταθεί στα δικά της πόδια, Τσακαλώτος

Μετά την «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, η χώρα θα προετοιμάσει το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο, χωρίς την ανάγκη να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία αλλάζει σελίδα, υπερκαλύπτοντας τους δημοσιονομικούς στόχους, δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης του επίσημου τομέα, και δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή. Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει στο Reuters ότι η Ελλάδα χτίζει τα δικά της αποθέματα τα οποία μαζί με τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας “για πολύ παραπάνω από ένα χρόνο, εάν χρειαστεί”. Τους επόμενους μήνες, προσθέτει, η χώρα θα προετοιμάζει το δικό της σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις με τους δανειστές για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. “Νομίζω ότι η τάση και η στρατηγική τους είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο για να μπουν”, είπε.

«Έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε αποκτήσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα προγράμματα εποπτείας μετά την έξοδο από τα μνημόνια ήταν συνηθισμένη πρακτική για άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Η Ελλάδα, όμως, ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες.

«Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του, δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η οικονομία γυρίζει σελίδα και η χώρα είναι έτοιμη να σταθεί σύντομα στα πόδια της. «Υπερκαλύπτουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, η οικονομία γυρίζει σελίδα. Για αυτούς που νομίζουν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, όπως μία προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο, απλά αναβάλλουν την απάντηση στο καίριο ερώτημα και δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνεται αυτό».

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Ελλάδα το ότι έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση και τώρα μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση λεπτομερώς, και θα υπάρξει μια υποεπιτροπή του EuroWorkingGroup”.

Οι λεπτομέρειες για το κεφαλαιακό μαξιλάρι, τον μηχανισμό που θα συνδέει ανάπτυξη και ελάφρυνση, καθώς και την υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο θα δώσουν στους επενδυτές ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της χώρας, ανέφερε.

Η κυβέρνηση επέστρεψε στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο μετά από τρία χρόνια. Μία ακόμα έκδοση θα ακολουθήσει “σύντομα”, είπε ο Τσακαλώτος.

“Το μόνο θέμα σε εκκρεμότητα είναι η σύνθεση αυτού του μαξιλαριού, πόσα κεφάλαια θα προέλθουν από την Ελλάδα και πόσα θα προέλθουν από τον ESM και ανυπομονώ για αυτή την συζήτηση.”