Οι δανειστές να κάνουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο

Οι δανειστές θα πρέπει να κάνουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, για να μπορέσει να δώσει το ΔΝΤ δάνειο, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος  του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε δήλωσε συγκεκριμένα «Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει μετά βεβαιότητας δάνειο» απάντησε. «Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο εάν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα».

Στην ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου εάν θα βοηθήσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της έγκρισης του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 1,6 δισ. Ευρώ, ο Όμπσφελντ απάντησε αρνητικά.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμαντική εφημερίδα Die Zeit, o Μορίς Όμπστφελντ ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ θα βοηθήσει στο πλαίσιο της έγκρισης του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 1,6 δισ. ευρώ.

Στην ερώτηση, τι είδους ελάφρυνση χρέους περιμένει ακριβώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά ότι «υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να επιτευχθεί απομείωση του χρέους. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επακριβώς προτάσεις σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς παρά την επιμονή του δημοσιογράφου. «Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων», πρόσθεσε.