Η Ελλάδα έχει περάσει σε φάση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας

Η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ομολόγων αποτυπώνουν τη νέα περίοδο που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, στο Νταβός, στο περιθώριο 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, με το ραντεβού των δύο ανδρών να ανανεώνεται για τις 8 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα. Τσίπρας και Μοσκοβισί συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι εκφράστηκε η ικανοποίηση για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση προσανατολίστηκε στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για την πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το ραντεβού των δύο ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.