Εκτροχιασμός τρένου στην Ιταλία με τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Σοβαρότατο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης , μεταξύ των περιοχών Pioltello και Segrate, σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων από το Μιλάνο. To δυστύχημα σημειώθηκε στις 06.57 το πρωί (τοπική ώρα) την ώρα που στην αμαξοστοιχία επέβαιναν πολίτες που κατευθύνονταν στην ιταλική συμπρωτεύουσα για να εργαστούν.

Τουλάχιστον τρεις νεκροί επιβεβαιωμένοι, δέκα σοβαρά τραυματίες και περισσότεροι από 100 ελαφρά μετά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Κρεμόνα – Μιλάνο. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα θύματα του εκτροχιασμού είναι τρεις γυναίκες. Πρόκειται για την Pierangela Tadini, 51 ετών και την Giuseppina Pirri, 39 ετών. Για το τρίτο θύμα η ταυτοποίηση συνεχίζεται καθώς η κατάσταση στην οποία εντοπίστηκε δεν καθιστά δυνατή την αναγνώρισή του, όμως ορισμένα στοιχεία συμπίπτουν με την περιγραφή που δίνει ένας συγγενής.

Σε εξέλιξη είναι επιχειρήσεις διάσωσης για τον απεγκλωβισμό επιβατών, με τη συμμετοχή πυροσβεστών, αστυνομικών και καραμπινιέρων. Με ειδικά μηχανήματα οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανοίξουν τις λαμαρίνες του τρένου για να μπορέσουν να βγάλουν τους τραυματίες που είναι ακόμη παγιδευμένοι.

Τα αίτια του δυστυχήματος

Η ιταλική εφημερίδα «La repubblica» έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία με το σημείο όπου διασταυρώνονται οι γραμμές και εκεί πιθανότατα σημειώθηκε η αστοχία χρήσης κλειδιού.

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις τεχνικών της Rete Ferroviaria Italia, εντοπίστηκε μια δομική αποτυχία περίπου 20 εκατοστών της γραμμής, δύο χιλιόμετρα πίσω από το σημείο εκτροχιασμού του τρένου. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των τεχνικών κλιμακίων για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Ferrovie dello Stato ανακοίνωσε ότι περιφερειακή αμαξοστοιχία της Trenord εκτροχιάστηκε στον σταθμό του Pioltello, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Μιλάνο. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ του Μιλάνου και της κοντινής του πόλης Μπρέσια διακόπηκαν μετά το δυστύχημα, προσθέτει επίσης η Ferrovie dello Stato στην ανακοίνωσή της.

Μαρτυρίες διασωθέντων

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων για τα όσα έζησαν λίγο πριν συμβεί το ατύχημα. «Λίγο πριν από τον εκτροχιασμό σημειώθηκε μία πολύ δυνατή δόνηση» ανέφερε επιβάτης του τρένου. «Το τρένο άρχισε να τρέμει» δήλωσε σε τοπικά μέσα ένας άλλος επιβάτης, 25 ετών. «Πριν από το Pioltello το τρένο άρχισε να τρέμει, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι συνέβαινε» είπε και πρόσθεσε: «Το τρένο ήταν γεμάτο στο Treviglio έτρεμε για 3 – 4 λεπτά, ήρθε ένα χτύπημα και μετά η αμαξοστοιχία έσπασε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η Corriere Della Sera, στο ίδιο σημείο στις 23 Ιουλίου του 2017 είχε σημειωθεί και άλλος εκτροχιασμός χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.