Πολάκης: Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής στον τομέα της υγείας εδώ και δυο χρόνια

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να φτιάχνει κτίρια ή εξοπλισμούς που θα μένουν σε αχρηστία, σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Πέρα από τις δωρεές το υπουργείο αξιοποιεί το αποθεματικό του καλύπτοντας ανάγκες στα νοσοκομεία της χώρας, επισήμανε ο κ. Πολάκης,  σχολιάζοντας «Πότε ξανάγινε αυτό; ήταν ένα κονδύλι που διαχειρίζονταν οι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως… γουστάρανε».

Στη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κλήθηκε να τοποθετηθεί σε σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η πράξη ολοκλήρωσης της σύμβασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο Αθηνών-Πολυκλινική». Αν και η ιστορία έχει καταδείξει, πως δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη Ελλάδα, να παίρνει σάρκα και οστά, σε ανεκτό χρόνο, η κατασκευή ενός έργου που γίνεται μετά από δωρεά του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και με χρηστή διαχείριση να περισσεύουν και χρήματα που στη συνέχεια θα διατεθούν και πάλι για κοινωφελή σκοπό, ευτυχώς δε συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το συνολικό ποσό της δωρεάς ήταν 30.000.000 ευρώ. Το έργο υλοποιήθηκε και λόγω της χρηστής διαχείρισης του προϋπολογιζόμενου ποσού της δωρεάς, παρέμεινε χρηματικό υπόλοιπο που δεν διατέθηκε για την ολοκλήρωση του έργου. Η νέα σύμβαση που τίθεται στην κρίση της Βουλής προβλέπει τη διάθεση του υπόλοιπου χρηματικού ποσού για ιατροτεχνολογικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό και τη διαμόρφωση της πυλωτής της νέας πτέρυγας χειρουργείων ώστε να περιλαμβάνει τμήμα αιμοδοσίας και εκπαιδευτικό κέντρο με αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη και τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός των εργασιών που ορίζει η νέα σύμβαση, ανέρχεται σε 3.151.700 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ και προβλέπεται πως αν και πάλι παραμείνει αδιάθετο υπόλοιπο μέχρι τα 30.000.000 ευρώ, αυτό θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ευχαρίστησε και την Εθνική Τράπεζα αλλά και το προσωπικό του Ευαγγελισμού που βοήθησε σημαντικά ώστε να υλοποιηθεί η δωρεά. Με την ευκαιρία της συζήτησης, ο κ. Πολάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να φτιάχνει κτίρια ή εξοπλισμούς που θα μένουν σε αχρησία. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής», είπε και επικαλέστηκε περιπτώσεις όπως το Νοσοκομείο Σαντορίνης που ήταν φτιαγμένο από το 2010 αλλά το λειτούργησε η παρούσα κυβέρνηση το 2016 και «τώρα πάει αέρα». Αναφέρθηκε στη μονάδα τεχνητού νεφρού στη Νάξο που «ενώ ήταν έτοιμη από το 2010 λειτούργησε φέτος και αυξάνονται οι νεφροπαθείς που δηλώνουν ότι επιθυμούν να αντιμετωπίζονται στο νησί αντί να πηγαίνουν αλλού για να εξυπηρετηθούν».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τη λειτουργία της μονάδας βηματοδοτών στο Βόλο, τους νέους τομείς του ΕΚΑΒ «από τη Θάσο μέχρι την Κρήτη», τη λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο, αλλά και τη λειτουργία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που ενώ υπήρχε, έμενε σε αχρησία. Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 438 κρεβάτια ΜΕΘ και σήμερα είναι 565 εν λειτουργία «και θα λειτουργήσουν και άλλα».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες δωρεές, όπως για το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφορά έκανε και στο νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή, σε άλλη παρέμβαση στον Ευαγγελισμό που θα στεγάσει το οικοτροφείο με αξιοπρεπέστερους όρους, στην πανεπιστημιακή νοσοκομειακή σχολή μετά από συμφωνία του «Ευαγγελισμού» και της ιατρικής σχολής, στην ανανέωση των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ και την αγορά Pet Scan σε μια σειρά πόλεις.

Είπε επίσης ότι, εκτός από τις δωρεές για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το υπουργείο καλύπτει αντίστοιχες ανάγκες στα νοσοκομεία της χώρας από το αποθεματικό του. «Πότε ξανάγινε αυτό; ήταν ένα κονδύλι που διαχειρίζονταν οι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως… γουστάρανε. Σε εφάπαξ, σε μελέτες ή αν προέκυπτε κάποια σοβαρή ανάγκη», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης και ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες προκηρύσσεται διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής για σοβαρό εξοπλισμό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και του Πειραιά που ανήκουν στην Περιφέρεια.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Πολάκη ότι «αυτόν τον διαγωνισμό για να δοθούν χρήματα από ίδιους πόρους από την Περιφέρεια, προσπάθησαν να τον σταματήσουν, πέρασε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, πέρασε από σαράντα κύματα, πήρε όμως τη νομιμοποίηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να προχωρήσει και να ωφεληθούν τα νοσοκομεία».
Το χρονικό της δωρεάς της ΕΤΕ προς το δημόσιο και το ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός».

Στα τέλη του 2010 είχε υπογραφεί μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Δημοσίου και του ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός” σύμβαση δωρεάς της ΕΤΕ προς το νοσοκομείο, με την οποία ο δωρητής ανέλαβε την κατασκευή νέας πτέρυγας σύγχρονων χειρουργείων στο νοσοκομείο συνολικής δαπάνης 30.000.000 ευρώ. Η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη, ξεκίνησε το Μάιο του 2013 διήρκησε 18 μήνες και περιλάμβανε την κατασκευή 15 χειρουργικών αιθουσών, τους χώρους ανάνηψης, την αποστείρωση και τα κεντρικά μηχανοστάσια. Στη δεύτερη φάση, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, κατασκευάστηκε το αιμοδυναμικό τμήμα, ανάνηψη καρδιοχειρουργικών και νευροχειρουργικών περιστατικών και ακόμη 8 χειρουργικές αίθουσες. Προκειμένου να γίνει δε εφικτή η κατασκευή αυτή, έγιναν πρόδρομα έργα τα οποία σχεδιάστηκαν παράλληλα με την εκπόνηση της συνολικής μελέτης της νέας πτέρυγας και ήταν απαραίτητα για την απελευθέρωση χώρων (μεταφορά μονάδας τεχνητού νεφρού, στεφανιογράφου και μονάδας έρευνας, διαμόρφωση νέου φαρμακείου και προσωρινή μετεγκατάσταση του ακτινολογικού). Τα πρώτα 15 χειρουργεία και το συγκρότημα της κεντρικής αποστείρωσης έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2015.