Αριστερόγραφο Νο 15

  • Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Το ίδιο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το θέμα των Σκοπίων. Τη μια υποστηρίζει το ένα, την άλλη το άλλο. Ακολουθεί την ίδια στρατηγική με τις θέσεις του για τις απολύσεις από το δημόσιο. Στην «ώρα μηδέν» για το Σκοπιανό, με ξεκάθαρη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ακόμη στο ήξεις, αφήξεις.
  • Αυτόκλητοι λαϊκιστές παίρνουν στα χέρια τους την εξωτερική πολιτική της χώρας με τις λεγόμενες «λαοσυνάξεις», ενώ η επίσημη κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευθεί την επίλυση ενός κακοφορμισμένου προβλήματος είκοσι επτά ετών. Ιστορικά, όσες φορές την εξωτερική πολιτική ανέλαβαν να φέρουν «εις πέρας» λαϊκιστικές δυνάμεις, οι συνέπειες ήταν εθνικά καταστροφικές.
  • Νέα πολιτικά δεδομένα φέρνουν οι εθνικιστικές απόψεις που διατυπώνονται μετά την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Ένα νέο δεξιό κόμμα είναι προ των πυλών, δίπλα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ανάχωμα για δεξιούς ψηφοφόρους που δεν συμπαθούν τον αρχηγό της. Άλλωστε ο νέος αρχηγός του υπό διαμόρφωση κόμματος έκανε την πρώτη ομιλία του σε κοινό που ούτε στο όνειρο του δεν φανταζόταν.
  • Το «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου στο Νταβός έχει μείνει στην ιστορία και στιγμάτισε την εικόνα του μεγάλου ηγέτη της μεταπολίτευσης. Άσπονδοι φίλοι της κυβέρνησης περιμένουν ένα στραβοπάτημα του Αλέξη στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων και ελπίζουν να ξανακούσουν την ίδια φράση από τον Αλέξη. Ματαιοπονούν!
  • Αντί να αφήσουν τον Πρωθυπουργό να κάνει τις διαπραγματεύσεις απερίσκεπτος, βουλευτές και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι προβάλλοντας τις προσωπικές τους θέσεις πυροδοτώντας παράλληλα το κλίμα έντασης των ημερών για το εθνικό θέμα των Σκοπίων. Ναρκοθετούν μόνοι τους την Κυβέρνηση.
  • Μια ερώτηση που χρήζει απάντησης. Με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, θα έχουμε και κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών του γνωστού μας capital controls ή αυτό θα παραμείνει; Ο οδικός χάρτης για την άρση των χρηματικών αναλήψεων θα πρέπει να κατατεθεί σύντομα από τον αρμόδιο Υπουργό. Αυτό σημαίνει επιστροφή στην «κανονικότητα».
  • Το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός ξεκίνησε μετ’ εμποδίων και ποδαρόδρομου λόγω χιονιού. Ακόμη κι ο Αλέξης πήγε με τα πόδια για να μην καθυστερήσει στη συνάντηση που είχε με τους ξένους ηγέτες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν έχουμε το καταλάβει, το Νταβός είναι και πανάκριβο και προβληματικό. Χάθηκε η Κρήτη για τέτοιου είδους meetings;