Νέο τεστ ανιχνεύει ταυτόχρονα 8 είδη καρκίνου

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή Ογκολογίας και Παθολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο, έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη ενός τεστ αίματος που θα ανιχνεύει ταυτόχρονα όλα τα είδη καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science» και, όπως δήλωσαν, στόχος τους είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες για θεραπεία και επιβίωση του ασθενούς. Η ανακάλυψη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως το «ιερό δισκοπότηρο» της Ογκολογίας και δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση.

Προηγουμένως το τεστ δοκιμάστηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) που δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα για τους πέντε από αυτούς τους καρκίνους (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου) δεν υπάρχει κανένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης.

Το νέο τεστ ανίχνευσε κατά μέσον όρο περίπου το 70% αυτών των καρκίνων, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος του καρκίνου: από το 33% για τον καρκίνο του μαστού έως το 98% για τον καρκίνο στις ωοθήκες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης, πενταετούς δοκιμής, σε περίπου 50.000 γυναίκες (65 έως 75 ετών), οι οποίες δεν είχαν ποτέ καρκίνο έως τώρα. Η πρώτη δοκιμή του τεστ σε 812 υγιή άτομα δείχνει ότι το CancerSEEK εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα (δείχνει καρκίνο χωρίς να υπάρχει πραγματικά) σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.