Πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. ζητά η Άγκυρα, αλλιώς ακυρώνει τη συμφωνία για τους μετανάστες

Προειδοποίηση περί ακύρωσης της συμφωνίας για τους μετανάστες έστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ομέρ Τσελίκ, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ενταχθεί ως κράτος μέλος πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση η Άγκυρα δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ένωση για τους μετανάστες», δήλωσε.

Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters τόνισε «Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο».  Προσθέτοντας ότι «όπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία».

Σε σχέση με την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία δήλωσε ότι «δεν λειτουργεί», δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας.

«Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δυο εβδομάδες πριν, είχε γίνει σαφές ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσει θα πρέπει να επικεντρωθούν αλλού, κάνοντας λόγο για την πιθανότητα μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ.

Απειλεί η Τουρκία: Αν δεν μπούμε στην ΕΕ, θα ακυρώσουμε τη συμφωνία για τους μετανάστες