Τι δώρα κάνει η Ελισάβετ στους υπαλλήλους της

Η βασίλισσα Ελισάβετ στα 91 της χρόνια, όπως και να το κάνουμε, είναι -ξεκάθαρα- παλαιάς κοπής άνθρωπος. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα ακολουθεί κατά γράμμα τις ίδιες παραδόσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, η Ελισάβετ προσφέρει σε κάθε υπάλληλό της μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Πρόκειται για τυπικό βρετανικό γλυκό με υφή που μοιάζει αρκετά με αυτή του κέικ, το οποίο συνήθως ψήνεται σε μπεν μαρί μέσα σε πασίνα. Η επικρατέστερη θεωρία αναφορικά με την παρουσία της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, την θέλει να παρουσιάζεται στα τραπέζια του 14ου αιώνα ως ένα είδος πόριτζ, το frumenty, το οποίο έφτιαχναν χρησιμοποιώντας μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας αναμειγμένο με σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα, κρασί και μπαχαρικά.

Μέχρι το 1595 το frumenty σταδιακά άλλαξε, πήρε πιο παχύρευστη μορφή με την προσθήκη αβγών και ψίχουλων ξερού ψωμιού, ενώ αποξηραμένα φρούτα, μπίρα και διάφορα αποστάγματα χρησιμοποιήθηκαν για να εμπλουτιστεί γευστικά. Καθιερώθηκε ως παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο κοντά στο 1650, όμως, το 1664 οι Πουριτανοί το απαγόρευσαν επισημαίνοντας ότι ήταν «κακό έθιμο». Το 1774, ο Γεώργιος ο Α’, γνωστός και ως «βασιλιάς της πουτίγκας», την καθιέρωσε ξανά ως κομμάτι των χριστουγεννιάτικων γευμάτων και κατά τη Βικτωριανή εποχή οι πουτίγκες σερβίρονταν πλέον σε μια απλούστερη μορφή, παρόμοια με σήμερα.

H εν λόγω παράδοση ξεκίνησε από τον παππού της Ελισάβετ, Γεώργιο V και από τότε περίπου 1.500 χριστουγεννιάτικες πουτίγκες διανέμονται κατά τη γιορτινή περίοδο στο προσωπικό σε όλα τα παλάτια, καθώς και στην αστυνομία των παλατιών. Μαζί με το πεντανόστιμο γλυκό, οι υπάλληλοι λαμβάνουν και μια ευχετήρια κάρτα από τη βασίλισσα και τον δούκα του Εδιμβούργου.