Γιατί «τινάζεσαι» κατά τη διάρκεια του ύπνου σου

Καθώς κοιμόμαστε το σώμα μας κάνει ένα σωρό πράγματα που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε ποτέ και το ξαφνικό τίναγμα, το οποίο είναι συνήθως αντίδραση της αίσθησης ότι «πέφτουμε», είναι ένα από αυτά.

Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Gaby Badre, ειδικό στον ύπνο στην κλινική The London Clinic του Λονδίνου, καθώς κοιμόμαστε, μπαίνουμε σε όλο και πιο βαθιά στάδια ύπνου. Στο στάδιο REM (Rapid Eye Movement), που είναι το πιο βαθύ και στο οποίο φτάνουμε συνήθως περίπου 45 με 60 λεπτά αφού έχουμε κοιμηθεί, οι μύες μας παραλύουν.

Όμως, αν είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι, αγχωμένοι ή ανήκουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν ανήσυχο ύπνο, θα φτάσουμε στο στάδιο REM πιο γρήγορα απ’ ότι συνηθίζεται και, μάλλον, νωρίτερα από ότι το σώμα μας είναι προετοιμασμένο να συμβεί.

«Το στάδιο REM είναι αυτό στο οποίο αρχίζουμε να ονειρευόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι θα βιώσουμε έντονες εικόνες. Επειδή όμως οι μύες μας δεν είναι ακόμα πλήρως χαλαροί, η αυτόματη αντίδραση του οργανισμού είναι να “σφιχτεί” και να κουνηθεί», εξηγεί ο καθηγητής Badre.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όταν βιώνουν συχνά τέτοιες αντιδράσεις του οργανισμού αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν παρόλα αυτά σάς ενοχλεί και θα θέλατε να μη συμβαίνει τόσο συχνά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να φτιάξετε μια ρουτίνα στον ύπνο», λέει εννοώντας να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα.

Που καταλήγουμε; Ότι μάλλον είστε αρκετά κουρασμένοι. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφιερώνεται περισσότερες ώρες στον ύπνο σας.