Ελληνες αστυνομικοί θα μεταβούν σε Γερμανικά αεροδρόμια -Τι θα γίνει με την καραντίνα

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Αθήνας-Βερολίνου για τους Έλληνες στα γερμανικά αεροδρόμια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες Έλληνες αστυνομικοί θα μεταβούν σε Γερμανικά αεροδρόμια.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους Έλληνες που ταξιδεύουν προς τη Γερμανία, εξαιτίας της καραντίνας που μπαίνουν, αφού το Βερολίνο αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν μία χώρα de facto εκτός Σένγκεν, για ακόμα ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή Ελλήνων αστυνομικών θα γίνει προκειμένου να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των ελέγχων των επιβατών. Ωστόσο τονίζεται πως έλεγχο στα αεροδρόμια κάνουν αποκλειστικά και μόνο οι τοπικές αρχές.

Σε επικοινωνία που είχαν τον Οκτώβριο (13/10) οι Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, η ελληνική πλευρά έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι έλεγχοι γίνονται επιλεκτικά και όχι για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και ότι πραγματοποιούνται σε χώρους που είναι για τη ζώνη εντός Σένγκεν.

Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια είναι στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι καθόλου διακριτικοί, γίνονται σε όλους τους επιβάτες και μάλιστα σε χώρους εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν. Το γερμανικό υπουργείο διευκρινίζει ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες, περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια. «Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», εξηγεί το Βερολίνο και επιμένει ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από τις 12 Νοεμβρίου δηλαδή μέχρι χθες, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.