Ανακάλυψαν νέο πλανήτη κοντά στη Γη που μπορεί να υπάρξει ζωή

 Ο νεοανακαλυφθείς εξωπλανήτης είναι ο δεύτερος πιο κοντινός στο ηλιακό μας σύστημα, μόλις 11 έτη φωτός μακριά και θα μπορούσε να στηρίξει τη ζωή. Οι ανακαλύψεις σχετικά με τους εξωπλανήτες, εκείνους που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, φαίνονται σύνηθες σε αυτή τη χρυσή εποχή για τις ανακαλύψεις για τους αστρονόμους.

Ο Ross 128b, είναι μοναδικός και αυτό γιατί ο πλανήτης έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και μπορεί να έχει μια παρόμοια θερμοκρασία επιφάνειας, καθιστώντας τον έναν εύκρατο κόσμο που θα μπορούσε να στηρίξει τη ζωή. Κάθε 9,9 ημέρες, ολοκληρώνει μία τροχιά γύρω από το αστέρι του, Ross 128, το οποίο είναι γνωστό ως κόκκινο αστέρι νάνος: Είναι πιο κρύα, πιο αχνά και πιο κοινά αστέρια που βρίσκονται στο σύμπαν.

Λόγω της άφθονης φύσης τους και του γεγονός πως έχουν βρεθεί κι άλλοι εξωπλανήτες γύρω από αυτά τα είδη αστεριών, οι κόκκινοι νάνοι μελετώνται και παρατηρούνται με αυξανόμενη συχνότητα, με την ελπίδα να βρεθούν περισσότεροι εξωπλανήτες.

Οι αστρονόμοι που ανακάλυψαν τον πλανήτη, ανέλυσαν την ανακάλυψή τους σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics.

Ο Ross 128 b, είναι 20 φορές πιο κοντά στο αστέρι του από ό, τι η Γη είναι στον ήλιο, αλλά επειδή το αστέρι είναι μικρό, αχνό και δροσερό, ο πλανήτης θα εξακολουθεί να έχει μια δυνητικά καλή θερμοκρασία.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο Ross 128 b, βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του, αλλά είναι πιθανό, δεδομένου του τι μπορούν να καταλάβουν για τους κόκκινους νάνους και τους πλανήτες στους οποίους βρίσκονται στην τροχιά τους.

Αλλά ο λόγος που οι αστρονόμοι είναι ενθουσιασμένοι με τον Ross 128 b είναι επειδή το αστέρι είναι «ήσυχο». Άλλοι κόκκινοι νάνοι, όπως ο Proxima Centauri – το αστέρι που περιστρέφεται από την Proxima b – έχουν την τάση να εκτοξεύουν τους πλανήτες τους με θανατηφόρες εκρήξεις υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτινοβολίας ακτίνων Χ.

Αλλά ο Ross 128, δεν φαίνεται να το κάνει αυτό, επομένως θεωρείται «πιο ήσυχο», που σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι ένα πιο άνετο μέρος για να διαμορφωθεί η ζωή χωρίς να υποβάλλονται σε τέτοια βίαια επεισόδια από καιρό σε καιρό.